Stäng dörrar, fönster och ventilation

Jag tror detta är början på något stort. Eller snarare, det har redan börjat, men nu skriver tillochmed huvudströmsmedia om det. Dagens DN har en artikel om gammeldans, möjligtvis påpassligt nog inför den åstundande midsommarhelgen. Där presenteras samma tes som jag har gått omkring och grunnat på i några månader – att gammeldansen är på väg att ta sig ur sin velourtapetserade kuvös och återerövra välförtjänt mark.

Något har bevisligen hänt. Kanske har gammeldansen och det svenska dragspelet helt enkelt försvunnit ut ur offentligheten och samtidsmedvetandet så pass att man nu kan höra musiken som på nytt, utan skygglappar.

Kanske har de senaste decenniernas jakt på den sanna och oexploaterade urmusiken (vanligtvis kallad “world music”) till slut fört oss hem igen, bara för att få oss att upptäcka att vi har en musik som har precis den energi, svärta, nostalgi och brutalitet som vi har åkt jorden runt (med hjälp av Peter Gabriel och Ry Cooder) för att hitta?* Låt oss bara hoppas att den inte får kultstämpel. Den förtjänar något bättre.

Nog pratat. Nu ska vi handla. Till att börja med: läs artikeln. Den är både informativ och underhållande. Köp dig sedan ett skåp. Sök upp närmaste bakgård och börja missionera. Alternativt, leta upp en kontrabas, gitarr och ett par fioler så har du ett kapell. Börja småskaligt, med det lokala etablissemanget, och sök er efterhand till större sammanhang. Allvarligt talat, har inte dansband, disko, rejv och allt vad det heter spelat ut sin roll vid det här laget?

* inte nödvändigtvis för att dissa mr G och mr C