Musik som format en generation

Jag brukar vanligtvis dra öronen åt mig när det kommer till dataspelscovers med riktiga instrument, men Jason Cox har faktiskt med hjälp av en stor arsenal musikinstrument – däribland löjligt distad gitarr, dragspel, mandolin och körsång – gjort musik av musiken till Super Mario World (för Super Nintendo). Ja, Borgmedleyt (mp3)
är givetvis oerhört svårt att göra en version på som i någon mån går upp mot originalet, men de flesta av numrena har den där blandningen av igenkänningsmoment och fräschör som gör en god cover. Besök denna sida på archive.org och lyssna själv. Två av favoriterna är Theme Ragtime och End Credits; plötsligt förstår man vad som förenar Koji Kondo och Les Paul.

Men det som framför allt slår mig under lyssningen är storheten hos den gode mr Kondo. Något som jag kanske berättar mer om en annan gång.